İŞLİKLER

Error message

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in room_reservations_node_access() (line 286 of /homewww/webadmin/wwwmiys/sites/all/modules/room_reservations/room_reservations.module).

bs.lab | Bina Simülasyon Laboratuvarı

Bina Simülasyonları Laboratuvarı, Aralık 2009'da Mimarlık Fakültesi tarafından sağlanan finansmanla Yapı Bilimleri Yüksek Lisans Programı tarafından kurulmuştur. Laboratuvar, Mart 2010'da lisanslı bina simülasyon yazılımının on adet son teknoloji ürünü bilgisayara yüklenmesiyle tam olarak çalışır hale gelmiştir; böylece ilk kez bina performans simülasyonları üzerine bir kurs verilmesini mümkün kılınmıştır. O zamandan beri BPS kursları İklim Danışmanı ile birlikte Ecotect, EnergyPlus veya Design Builder gibi her dönem farklı yazılımlara odaklanmıştır. Bu kurslar sırasında lisansüstü öğrenciler, termal performansları, doğal ve yapay aydınlatma tasarımı, doğal ve karma mod havalandırmaları, mekanik ısıtma ve soğutma yükleri yanı sıra enerji tüketimi ve karbon emisyonları için binaları simüle etmeyi öğrenirler.

bm.lib | Yapı Malzemeleri Kütüphanesi

Yapı Malzemeleri Kütüphanesi, yapı malzemesi ve bileşenlerinin katalog ve örneklerinin saklandığı ve görüntülendiği bir arşiv olarak 2011 yılında kurulmuştur; ve mimarlık öğrencilerinin hazırladığı sistem detay modellerinin de sergilemektedir. Kütüphane, çeşitli yapı ürünleriyle ilgili elektronik kataloglara ve CD'lere göz atmak için çevrimiçi erişim sağlar. Kütüphane Mimari Ek'te yer almaktadır.

Bilgisayar Laboratuvarı 

1980 yılında kurulan ve o tarihten bu yana öğretim üyelerinin, öğrencilerin ve akademik personelin ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilmek amacıyla düzenli olarak geliştirilmekte olan Bilgisayar Laboratuvarı, eğitim ve araştırma için çağdaş bir ortam sağlamayı amaçlamaktadır. Bugün, gelişmiş dijital teknoloji araçlarıyla donatılmış ve bir kez daha kapsamlı bir güncelleme altında olan Lab, ana bina içerisinde herkesin erişebileceği kamu kullanımına açık merkezi konumu sebebiyle uzun zamandır kurslar, atölye çalışmaları, seminerler ve hatta kişisel ve/veya grup çalışmalarında ODTÜ öğrencileri için bir bilgi odağı olarak görülür.

DDS | Dijital Tasarım Laboratuvarı

Dijital Tasarım Stüdyosu (DDS), ilk olarak 2003 yılında (Arzu Gönenç Sorguç ve Şebnem Yalınay tarafından) bir Bilimsel Araştırma Projesi'nin (BAP) bir parçası olarak, son teknoloji hesaplamalı tasarım ve üretim teknolojilerini keşfetmek için gerekli donanım ve yazılımı sağlamayı amaçlayarak kurulmuştur. DDS, kuruluşunun ilk yıllarından sonra ODTÜ Mimarlık Bölümü'nde hesaplamalı tasarım eğitiminin temeli olmuştur. Mimarlık Fakültesi'nin sürekli desteği ve Canan Özgen, Haluk Pamir, Can Baykan, Ayşen Savaş, Zeynep Mennan, Güven Arif Sargın, Arzu Gönenç Sorguç ve Mine Özkar'ın idari ve akademik katkılarıyla DDS, 2008 yılında TU-Delft ile hesaplamalı tasarım ve üretim teknolojileri (CompArch) üzerine ilk çift diplomalı uluslararası ortak bilim yüksek lisans programı gibi daha sonraki akademik projelerin kuluçka merkezi haline gelmiştir. Bugün DDS, halen hesaplamalı tasarımın merkezidir ve yalnızca ders sayısı, personel ve DDS kullanan öğrencilerin sayısı artmakla kalmamakta aynı zamanda çalıştayların, halka açık seminerlerin artmasıyla uluslararası bir mekan haline gelmektedir. 

DDS web sitesi için buraya tıklayınız.

Maket Yapımı Atölyeleri

Mimarlık/planlama/tasarım eğitim ve araştırmalarına tam destek veren, Mimarlık Fakültesi kurulduğu 1956 yılından bu yana öğrencilerine ve öğretim elemanlarına herkesin erişebileceği Maket Yapım Atölyesi sunmaktadır. Maket yapım merkezi, uzmanlaşmış ve deneyimli çalışanları ile uzun süredir elle üretim ve bilgisayar destekli üretim alanında aktif olmuştur, Ek Bina’da bulunan kapsamlı mekanı ile öğrenciler ve çalışanların araştırma ve eğitim süreçleri için fiziksel maket ve prototip üretimine alan sağlamaktadır.  Ahşap, metal ve seramik gibi uygulamalı üretim tekniklerine yönelik araç ve gereçlerin yanı sıra 3d yazıcılar, lazer kesiciler ve 3d router (freze makinesi) gibi yüksek teknolojili CAM sistemleri de fakülte teknisyeni ve uzmanının gözetiminde mevcuttur. Düzenli olarak güncellenen Maket Yapım Tesisi, Fakülte'nin yarım asırlık yaz stajı geleneğini de kapsayan lisans eğitimine, modern bir eğitim ortamı sunabilmek için kapsamlı bir tadilat ve dolayısıyla donanım güncellemesi altındadır.

Maket Yapım Atölyeleri hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayınız. 

MCL | Malzeme Koruma Laboratuvarı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Kültürel Mirasın Korunması Yüksek Lisans Programının akademik bir uzantısı olan Malzeme Koruma Laboratuvarı (MCL), söz konusu program için bir eğitim ve araştırma laboratuvarı olarak 1960'lı yılların başında kurulmuştur. Bir zamanlar bağımsız bir akademik birim olan “Restorasyon Departmanı” Malzeme Koruma Laboratuvarı’nın bilimsel koruma çalışmaları ve koruma pratiklerinin geliştirilmesi üzerine uluslararası tanınırlığı olan bir araştırma merkezi haline gelmesiyle yapılı çevrenin korunması üzerine araştırma ve eğitimde önemli bir merkez haline gelmiştir. Malzeme Koruma Laboratuvarı, aktif bozulma faktörleri ve kaynakları için tarihi yapıların ve malzemelerin teşhis analizlerini, koruma tedavilerinin geliştirilmesini, uyumlu onarım malzemelerinin seçilmesini ve hazırlanmasını ve tarihi yapılar için bakım ve izleme programlarının oluşturulmasını amaçlar. Malzeme Koruma Laboratuvarı, Türkiye'deki tarihi yapıların şantiye ve laboratuvar araştırmalarında otuz yılı aşkın deneyime sahiptir. Tarihi yapı malzemelerinin teknolojik özelliklerini ve problemlerini bunların korunması amacıyla incelemek laboratuvarın görevi olmuştur. 2003 yılında yükseköğretimin çağdaş paradigmalarına ve ileri araştırmalara uygun olarak yeniden yapılanan Lisansüstü Programı, farklı disiplinlerden ve alanlardan mimar olmayan mezunları bünyesine katmaya başlamış; 2007-2008 Güz yarıyılından itibaren dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar da başvurabilmektedir.

Fotogrametri Laboratuvarı

ODTÜ Mimarlık Bölümü Fotogrametri Laboratuvarı 1967 yılında kurulmuştur. Türkiye'de mimari fotogrametri alanında öncü olan Fotogrametri Laboratuvarı, ODTÜ Mimarlık Bölümü Restorasyon ve Koruma Programı tarafından geliştirilen birçok eğitim ve araştırma merkezlerinden biridir.

Fotogrametri Laboratuvarı'nın temel amaçları, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine mimari belgeleme ve fotogrametri alanında eğitimi vermek; başta tarihi çevre olmak üzere fiziksel çevrenin belgelenmesinde ODTÜ'nün tüm araştırmacılarına teorik, pratik ve teknik destek sağlamak; gelişmeleri takip etmek ve mimari mirası farklı ölçeklerde belgelemenin ve analiz etmenin yeni yolları üzerine araştırmalar yapmak.

Fotoğraf Laboratuvarı

DOME[Fakülte Arşivi | Dokümantasyon Merkezi]'un aktif bir parçası olarak Laboratuar, fakülte çalışmalarının belgelenmesi ve fotoğrafçılık ile dijital medya dersleri için hizmet alanı olmak üzere iki yönlü bir amaca sahiptir. Laboratuarın birincil işlevi eğitim materyallerini belgelemek ve ardından arşivlemektir; ODTÜ Mimarlık Fakültesi için tarihi bir değere sahip olan arşiv malzemesi, doğası gereği son derece özgündür. Laboratuar, listelenen niteliklerin yanı sıra, analog/dijital fotoğrafçılığın öğrencilere öğretildiği/düşünüldüğü dersler için bir eğitim altyapısı da sunmaktadır.

BILTIR-UTEST Ürün Kullanılabilirlik Birimi

ODTÜ/BİLTIR Ürün Kullanılabilirlik Birimi, kullanıcı merkezli tasarım araştırma çalışmaları yürüten, kâr amacı gütmeyen bir araştırma birimidir. UTEST, akademik altyapıyı tasarım pratiği ile birleştirerek iki amaca hizmet eder: Akademik bilgi birikimini geliştirmek ve ürün geliştiricilere tasarım ve araştırma danışmanlığı vermek.

UTEST web sitesi için tıklayınız.